Prisotni na strani
Prisotni 1 gost .
Števec pogledov vsebine : 25470
Začetek


Zaradi povečanega števila požarov v obdobju med 1870 –1875 na območju vasi Žiberci in okolice je g. BAUŠUSTER, ki je bil pobudnik ustanovitve, skupaj z vaščani ustanovil in zasadil temelj gasilskega društva v Žibercih. Ustanovni občni zbor je bil junija leta 1878. Prav kmalu so si nabavili primerno ročno brizgalno in drugo potrebno opremo za gašenje požarov. Za prvega načelnika je bil izvoljen Baušuster, ki je z lastnimi sredstvi leta 1895 zgradil majhen gasilski dom, ki je stal na istem mestu, kot stoji današnja stavba. Leta 1900 se je v teh krajih mudil tudi cesar Franc Jožef,  pri katerem so bili sprejeti tudi člani uprave takratnega društva, ter v uspešnem razgovoru dobili obljubo, da društvo dobi ročno prevozno brizgalno, kar se je izpolnilo v letu 1905, brizgalno pa hranimo še danes.

Zaradi prve svetovne vojne se je članstvu v društvu zmanjšalo, vendar pa je društvo vseeno delovalo, po drugi svetovni vojni pa je društvo zašlo v kadrovske in materialne težave ter skoraj prenehalo z delovanjem, vendar pa so v letu 1946 v apaško dolino prišli ljudje iz različnih krajev Slovenije ter tako društvo spet pognali v tek.

Društvo se je potem razvijalo ter se moderniziralo, sedaj imamo poleg velikega novega doma  še kombinirano vozilo PEUGEOT z avtoprikolico z opremo za hitri napad manjših požarov, vso potrebno opremo za gašenje, delovne in svečane uniforme, devet kompletov negorečih oblek in vso drugo opremo, ki je bila  obnovljena oz. zamenjana v zadnjih desetih letih.

Sedanje Prostovoljno gasilsko društvo Žiberci deluje na lokaciji v središču vasi Žiberci, tik ob regionalni cesti Cmurek-Gornja Radgona. Območje društva obsega 5 vasi, in sicer Žiberci, Stogovci, Drobtinci, Janhova in Grabe. Skupna površina naselij znaša 1,6  km2.  Na tem območju živi 170 družin, ki ima prijavljenih 211 gospodinjstev in šteje  cca 597 občanov.

Samo društvo šteje 82 članov, vendar pa jih je le slaba polovica aktivnih, preostali člani pa se vsako leto manj udeležujejo dejavnosti v društvu. Zaradi tega smo se pričeli srečevati s kadrovsko problematiko v društvu.

V okviru društva imamo upravni odbor društva, sekcijo za mladino, veterane, gasilke,  komisijo za zgodovino društva in disciplinsko komisijo ter nadzorni odbor društva.

V vseh teh letih se je zamenjalo že več predsednikov in funkcionarjev društva. Sedanje vodstvo društva: predsednik Sašo PEČEK, poveljnik Robert ŠLEMER, podpoveljnik Ferdo FLISAR, tajnik Bogdan ŠTELCAR, blagajnik Nevenka BIČEK.  Prav tako sta v društvu podeljena častna naziva, in sicer za častnega predsednika društva - Milana ŠAFRANA ter za častnega člana društva - Frančiška SOBOČANA.

Februar 2010

Predsednik PGD Žiberci:
Sašo PEČEK

 

Designed by MITdesign
Vse pravice pridržane. Stran poganja Joomla