Prisotni na strani
Prisotni 5 gostov .
Števec pogledov vsebine : 40913
Začetek Prva stran


Dobrodošli na prvi strani
PGD Podgorje iz Apaške doline  je bilo ustanovljeno leta 1906. Kronološki zapis govori, da so se takrat na pobudo Franca Vizjaka zbrali: Franc Zemljič ml., Franc Zemljič st., Alojz Zemljič, Franc Nojbauer in Franc Aner ter ustanovili naše društvo.
Gasilski dom  je postavljen v središču vasi Podgorje, obdajajo ga prelepe travnate površine, igrišče in kapelica z motivi svetega Florijana.  V 100-letnem delovanju društva je bil gasilski dom  velikokrat obnovljen in redno vzdrževan, kar je v ponos našim vaščanom.
Društvo trenutno šteje 96 članov, od tega je  20 pionirjev, 14 mladincev, 20 operativnih gasilcev, 20 aktivnih gasilcev, 6 veteranov in 16 podpornih članov.
Operativa je  jedro vsakega društva. Trenutno v društvu zelo dobro delujejo naslednje desetine: pionirji, mladinci, člani A, člani B in veterani.
Z novo pridobitvijo  vozila Iveco Daly 65C15-GVV1 v letu 2004 smo v društvu postavili nove standarde požarne varnosti na našem požarnovarnostnem območju, ki obsega naslednje vasi: Podgorje, Vratja vas, Vratji Vrh, Novi Vrh, Pogled, Zgornje Konjišče in deli vasi: Spodnje Konjišče, Stogovci, Grabe.
PGD Podgorje je preživelo tri vojne, razpad Avstro-Ogrske, Kraljevine SHS in Socialistične federativne republike Jugoslavije. V svojem humanem poslanstvu je vztrajalo kljub težavam in je edina vaška organizacija, ki ni prenehala delovati.
Omeniti moramo, da so predsedniki in poveljniki v našem PGD skozi zgodovino delovali res požrtvovalno in s svojim znanjem, ki so ga prenesli na operativo, ponesli ime PGD in naše vasi daleč po Sloveniji. V 100 letih so gasilci PGD Podgorje sodelovali pri gašenju številnih požarov in ostalih naravnih nesrečah, s svojo požrtvovalnostjo so ublažili materialno in moralno škodo, ter tako tudi opravičili svoj obstoj.
Posebej se zahvaljujemo občini Apače, vaščanom, ostalim posameznikom, društvom, organizacijam in sponzorjem, ki so nam skozi leta vedno stali ob strani in nam omogočili, da smo danes to, kar smo.
Februar 2010
Predsednik PGD Podgorje iz apaške doline:
Milan Belec
 

Designed by MITdesign
Vse pravice pridržane. Stran poganja Joomla