Prisotni na strani
Prisotni 3 gostov .
Števec pogledov vsebine : 28445
Začetek


Ogenj, brez katerega bi bilo življenje na zemlji bistveno manj vredno, kot je, je istočasno tudi velik človekov sovražnik. Skozi vso zgodovino življenja na zemlji so se ga ljudje zelo bali, čeprav je za življenje velikega pomena.

Vas Orehovci je iz Gornje Radgone oddaljena 3 km  in leži na ravninskem delu ob magistralni cesti Radgona–Ptuj. Vzpenja se na hribovit del, kjer ležita Orehovski Vrh in  Ptujska Cesta. Največji del pokrajine zajema vinogradniško in kmetijsko področje.

PGD Orehovci je bilo ustanovljeno leta 1882 na pobudo kmeta in tedaj politično vplivnega domačina Franca Vračka iz Orehovcev. Društvo se uvršča med najstarejše v občini Gornja Radgona. V svojem dolgoletnem delovanju je društvo preživelo dve vojni, več padcev in vzponov. V prvih desetih letih se je društvo usposobilo za potrebe gasilskih aktivnosti in bilo vedno aktivno pri gašenju pogostih požarov. Zaradi tega jim  je bila leta 1892 s strani občine predana gasilska brizgalna. Leta 1882 so pričeli graditi svoj gasilski dom, ki so ga uporabljali vse do izgradnje sedanjega vaško-gasilskega doma, ki so ga začeli graditi v 80. letih prejšnjega stoletja. Članstvo v društvu se je v teh letih močno povečevalo, nenehno smo skrbeli za izobraževanje članov in posodabljanje gasilske opreme.

Danes ima društvo 75 članov, od  katerih je 25 operativnih članov in 12 mladincev. Delujemo na območjih vasi Orehovci, Orehovski Vrh in Ptujska Cesta, kjer je skupno 142 gospodinjstev in gospodarskih poslopij. 

Zgodovina našega društva je bogata, prepletena s humanitarnimi dejavnostmi in z nesebično pomočjo bližnjemu. Naš cilj je, da bi jo ohranili in z novimi, mladimi člani risali nove mejnike.

Z gasilskim pozdravom na pomoč!

Februar 2010       
Predsednik PGD Orehovci
Marjan ŠČANČAR
 

Designed by MITdesign
Vse pravice pridržane. Stran poganja Joomla