Števec pogledov vsebine : 21729
Prisotni na strani
Prisotni 6 gostov .
Začetek Prva stran


Humana ideja za osnovanje gasilske organizacije je bila uresničena davnega leta 1910, natančneje 30. julija. Na pobudo Hansa Vogleta, takratnega lastnika slatine v Boračevi, ki je zaslužen za ustanovni občni zbor gasilskega društva Šratovci – Mele. Na ustanovnem občnem zboru je pristopilo 25 članov – udov, ki so prisegli zvestobo takratnemu kralju Aleksandru prvemu. Društvo je zastopalo enakopravno število mož obeh vasi.

Prisotnost so počastili člani iz orehovskega gasilskega društva. Vasi so  se v takratnem času imenovale Schrotendorf – Kelerdorf, kot je zapisano v ustanovni knjigi  na datum ustanovitve. Prvotno ime za prostovoljno gasilsko društvo je bilo zapisano v nemščini: Freivielige  Faierver Schrotendorf – Kelerdorf.
Leta 1911 je bila kupljena ročna brizgalna, ki so jo s pomočjo konjske vprege prevažali na požarišča. V letu 1935 je bila kupljena prva motorna brizgalna, ki so jo veliko uporabljali med drugo svetovno vojno.
Medgeneracijska trenja so privedla tako daleč, da se je društvo leta 1952 na pobudo melanjskih članov razšlo in pričelo z gradnjo gasilskega doma. Zbralo se je 18 prostovoljnih članov, sklenili so, da vas Mele postane samostojna in ustanovi svoje gasilsko društvo.
Prvi občni zbor prostovoljnega gasilskega društva Mele je bil 25. 9. 1952, in sicer pri KOZAR Karlu na domačiji. Predsedstvo Prostovoljnega gasilskega društva Mele je takrat prevzel KOKOL Anton, vodstvo poveljnika pa  ADANIČ Jože. Na občnem zboru je bil navzoč tudi predsednik takratne okrajne gasilske zveze Ljutomer g. Blagovič.

Iz leta v leto se je menjalo veliko generacij, ki so si vsa prizadevala za razvoj društva,  humanitarne in kulturne dejavnosti. V zadnjih 30 letih je bil največji poudarek na poučevanju kadra, predvsem pa opremljenosti društva, kajti leta 2008 smo dopolnili opremo z novim gasilskim vozilom GV-1. Naslednje besede so bile izrečene: „Srečni smo, da nas je nasledila mlada generacija, ki s svojim mladostnim elanom nadaljuje in dopolnjuje naše delo.“ Gasilko društvo je bila zibelka dejavnosti na Meleh.

Sedež Prostovoljnega gasilskega društva Mele je v gasilskem domu, ki je ob glavni cesti Gornja Radgona–Radenci, sredi vasi Mele. Nasproti samega doma se razprostirajo polja, travniki vse do črešnjevskih gozdov.
Leto 2010  bo v znamenju obeleževanja 100. obletnice gasilstva  na  Meleh, mobilizacije članstva za obnovo gasilskega doma, na svečanosti  7. Avgusta bo prevzem novega gasilskega prapora PGD Mele, ki bo ponos nadaljnjega  humanega  poslanstva mladim generacijam.      

Februar 2010                                                         
Predsednik PGD Mele:
Andrej BOHINEC
 

Designed by MITdesign
Vse pravice pridržane. Stran poganja Joomla