Prisotni na strani
Prisotni 2 gostov .
Števec pogledov vsebine : 27834
Začetek Prva stran


Naše gasilsko društvo je nastalo na ustanovnem  občnem zboru  4. septembra  daljnega leta 1938. Društvo je takrat štelo 34 članov iz vasi Lutverci in 7 članov iz vasi Plitvica. Takratni ustanovni člani so takoj začeli z akcijo ter pričeli z gradnjo gasilskega doma, ki je bil dokončan že leta 1939. To je bila v tistem času velika pridobitev za vasi Lutverci in Plitvica. V istem letu je društvo dobilo tudi svojo brizgalno tipa DKW ter prvi gasilski avto.

Prvi požar, ki je omenjen v naših arhivskih zapiskih, je bil uspešno pogašen leta 1939. Zagorelo je 25. maja 1939, v Lutvercih 12, gorelo pa je gospodarsko poslopje. Do začetka 2. svetovna vojne je bilo društvo še naprej aktivno, med vojno pa je gasilsko gibanje v vasi zamrlo. Ustanovitelji so brizgalno in ostalo gasilsko opremo skrili, avtomobil pa je ostal v gasilskem domu, vendar ga je okupator nasilno odvzel.

Po osvoboditvi, leta 1946, je bil ponovno sklican občni zbor, izvoljeno je bilo novo vodstvo, pristopili so novi člani. Že takrat se je veliko vlagalo v delo z mladimi, kar je vidno še dandanes.

V letu 1971 so člani začeli zbirati sredstva za nabavo nove motorne brizgalne, ki je bila v naslednjem letu tudi dobavljena. Posebej se je društvo izkazalo v poplavah leta 1973, za kar je društvo dobilo priznanje OK SZDL. Leta 1978 je stekla akcija in zagotavljanje sredstev za nabavo novega gasilskega vozila, ki je leto zatem že stal v gasilskem domu in je bil znamke VAZ. Naslednja naloga, ki si jo je zadalo društvo, je bila izgradnja prikolice, ki je bila plod požrtvovalnega dela članov društva.

Leta 1980 so se člani odločili za prizidek k obstoječemu gasilskemu domu, ki je bil tudi hitro dokončan, saj je bilo vanj vloženih nešteto prostovoljnih delovnih ur ne samo članov društva, ampak tudi ostalih vaščanov Lutvercev in Plitvice. 

V društvu  aktivno delujejo desetine, in sicer članske, mladinska in pionirska, ki so zelo uspešne, kar dokazuje število osvojenih pokalov v naši vitrini. V letu 1996 smo  nabavili vozilo znamke Mercedes MB 100. Takrat je naše društvo štelo 77 članov in 20 mladincev ter pionirjev. Po potrebi večjega zunanjega prostora smo v letu 1997 pristopili k ureditvi zemljišča za našim gasilskim domom. V letu 1998 smo pričeli zidati nov prizidek, ki je  namenjen za nove sanitarije, pisarno, kurilnico ter novo garderobo. Istočasno smo v letu 1998 uredili centralno ogrevanje celotnega gasilskega doma. V letu 2000 smo pričeli razmišljat o ureditvi  zunanjosti doma. Namensko smo začeli varčevati sredstva ter se v letu 2002 lotili obširnega projekta. Tako smo v letu 2002 obnovili  fasado, zamenjali dotrajana okna ter kleparsko obnovili  nadstrešek nad stolpom. V tem letu smo tudi obogatili naše pročelje s sliko Sv. Florjana. Leta 2004 ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo smo ob našem zemljišču za gasilskim domom zasadili drevored lip. V mesecu maju 2006 smo prevzeli novo gasilsko vozilo GVV - 1 Renault Mascott z vso pripadajočo opremo. V tem letu smo tudi temeljito obnovili ostrešje doma in ga na novo prekrili. V letu 2007 smo uredili zunanjo razsvetljavo ob našem zemljišču, postavili leseno hišico za piknike, uredili igrišče za odbojko na mivki, uredili progo za balinanje ter postavili igrala za naše najmlajše. Leta 2008 smo prevzeli nov društveni prapor z veliko trakovi in žebljički ter tako zamenjali naš stari prapor. Leta 2008 je sledilo še eno presenečenje vsem našim zvestim gasilcem: ob sami obletnici in prevzemu prapora smo pripeljali še novo vozilo, in sicer kombi Citroen Jumper, ki je nadomestil staro vozilo Mercedes MB 100. V letu 2009 smo pričeli z ureditvijo sejne sobe v nadstrešku doma, ki jo bomo zaključili v letu 2010. Sedaj je v naše vrste vključenih 132 gasilcev.

Februar 2010

Predsednik PGD Lutverci
Renato FLISAR

 

Designed by MITdesign
Vse pravice pridržane. Stran poganja Joomla